Filep László, 1962-ben született Szegeden.
A fényképezéssel még gyerekkorában kezdett ismerkedni, szülei Pajtás gépének elorozása nyomán. Akkor még megelégedett a családi fotók kategóriájába tartozó, gyakran expozícióhibás képek készítésével, de ez szépen lassan hobbivá vált az évek során. Középiskolában tanárai elismerésétől nem kis önbizalmat merítve az iskolai fotószakkör vezetője volt és bizonyítási vágytól égve, Zenit-E gépével több kiállítást is megnyert.
Ma már nem tenné. Akkor megtanulta és követte a fényképezés írott és íratlan szabályait. Előtérbe helyezte mások véleményét, megpróbált az elvárásoknak megfelelni.
Ma már inkább magának akar megfelelni, a saját elképzelése és törvényei szerint. Nem érdeklik a szabályok, a saját érzésvilágának alkot a lelkének tetsző dolgokat. Itt magasabb a mérce. Az önmegvalósítás és önértékelés állandó párharca, amely már-már szenvedéllyé formálódott az évek folyamán. Talán ez ad némi lelki egyensúlyt, ami elviselhetővé, élhetővé teszi napjaink esztelen rohanását.
Életéből 15 évet töltött külföldön. Bejárta Európa országait, 5 évet élt Németországban, több évet Olaszországban, és Svájcban. Munkájával összefüggő több hónapos kínai tartózkodása, a kínai emberek értékítéletének, több ezer éves kultúrájának megismerése, nagymértékben befolyásolták világnézetét és kifejezésmódját.
Mindig is izgalmas volt számára a pillanat megragadása és sajátos világa szerinti bemutatása. 2003 óta foglalkozik emberábrázolással, alkotásai között megtalálhatók a modell- és reklámfotók, portrék, aktok. Képei egyik jellemzője a provokatív megjelenés. Egyes képeit felületesen megnézve gyakran eshetünk abba a hibába, hogy olyat is látunk a képen, ami valójában nincs ott. Csak egy pici utalás, amitől a néző a saját erkölcsi és világnézeti értékítélete szerint – továbbképzeli a látottakat. Gondolatokat, érzelmeket provokál.

Annak ellenére, hogy rengeteg barátja, ismerőse van, a fotográfiát tekintve több éve elég szűk körben mozog. Higgadt, megfontolt egyénisége nyugodt hangulatot teremt még a feszültségekkel teli csapatmunkában is, mely érzékelhető a képeken is. Az évek alatt kialakult stílusának kialakulásában sokat segített Jan Saudek és Stefan Gesell képeinek tanulmányozása, de jól érzékelhető néhol a családi vonás is a képek kivitelezését illetően.

. Szőke János AV AFIAP fotográfus, 2006 Balatonszemes

Igen, eltelt pár év azóta, hogy Szőke János barátom a balatonszemesi kiállításunk megnyitóján pár szóban bemutatott.